Blog

Dieta na rekonwalescencję, sprawdź to!

Odpowiednia dieta na rekonwalescencję po operacji potrafi znacznie przyspieszyć czas powrotu do zdrowia. Z reguły nasz organizm w trakcie odzyskiwania pełni sił jest bardzo obciążony, warto więc znać produkty, które pomogą mu przejść przez ten proces. 

Rekonwalescencja a dieta

Decydując się na operację plastyczną, powinniśmy być świadomi zarówno zalet, jak i wad procedur. Niezależnie od tego, z jakich powodów się im poddajemy, często wpływają na poprawę jakości życia.  Dzieje się tak z pewnością za sprawą wzrostu  pewności siebie, a także wskutek tego poprawę zdrowia. Wiele osób po operacji plastycznych czuje się zachęcone do prowadzenia zdrowszego trybu życia. 

Oczywiście, należy pamiętać o możliwych zagrożeniach, które niosą ze sobą takie operacje. Możliwe jest wystąpienie komplikacji, którymi będzie, chociażby wolniejsze gojenie się ran, krwawienia z nich oraz infekcje. Dlatego, oprócz zwracania uwagi na nadwyrężanie rany, ważna jest również odpowiednia  pomoc organizmowi w dojściu do siebie. W tym przypadku doskonale sprawdzi się właściwie zbilansowana dieta na rekonwalescencję

Dieta na rekonwalescencję: zasady

Decydując się na odpowiednie odżywianie pooperacyjne, należy znać jego zasady. Przede wszystkim, powinniśmy przyjmować nieprzetworzone pokarmy, które właściwie odżywiają nasz organizm, dostarczając mu najważniejszych składników do prawidłowego funkcjonowania. Do zasad takiej diety należeć będzie na przykład jedzenie częstych, ale niewielkich porcji posiłków. Nie jest to trudne ze względu na zmniejszony apetyt w tym czasie. Posiłki powinny dostarczać jak najwięcej wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego odpoczynku. Niezbędne jest też picie odpowiednich ilości wody. Ogólną, zalecaną ilością wody do wypicia dziennie są dwa litry i powinno się starać pilnować tej ilości. 

Pozostałymi zasady, którymi charakteryzuje się dieta na rekonwalescencję, to stosowanie ziół i przypraw w daniach, aby pobudzić apetyt, wybieranie potraw lekkostrawnych, a także unikanie tych smażonych. Oprócz tego można do żywienia wprowadzić ryby, które są źródłem kwasów Omega 3, mających działanie przeciwzapalne. Nie należy też zapominać o spożywaniu owoców i gotowanych warzyw, jednak dopiero po kilku dniach od zabiegu. Przez pierwsze 3 do 5 dni powinno się raczej zdecydowanie wybierać dania lekkostrawne, natomiast w przypadku niektórych operacji bardziej zalecane, będą posiłki w płynnej formie. Należy jednak pamiętać, że kwestia diety powinna być skonsultowana z lekarzem prowadzącym.